Τhis residence designed by Smyrlis Studio is located at the old mouth of Kerinitis river, in the Peloponnese, in a land filled with fruit trees, reaching all the way to the sea. The Corinthian gulf in the north, Evritania on the opposite bank of the river, the gorges of the Peloponnese in the south, are some the elements among the north wind and the mainsail from the west, that have defined the design of the building.

The house is developed on the north-south axis. The owner’s love for climbing and exploring led to the creation of a monolithic volume, using stone on all external surfaces. The east and south side of the volume have openings that allow the winter light to penetrate. The openings on the south side are protected from the sun using cantilevered canopies, adjustable to the openings’ height. A continuous wall to the West is interrupted by a patio, illuminating the public spaces of the interior. The outdoor dining area at the southwest courtyard, covered with a roof-strut, is protected by the wind, but is at the same time exposed to the warm sun of winter. The north arcade – the edge of the building on the side of the sea – is the place for summer rest.

The house expands to three levels on a vertical axis to the coast, escalating amphitheatrically, overlooking the sea. The public functions of the residence are placed in a large, stone shelter, which constitutes the lower part of the building. It consists of two levels, separating with a small elevation the kitchen from the dining room. The highest level hosts the three bedrooms, while the guest house and the utility rooms are placed below the ground level, using independent entrances.

© Erietta Attali
© Erietta Attali
© Erietta Attali
© Erietta Attali
© Erietta Attali
© Erietta Attali
© Erietta Attali
© Erietta Attali
© Erietta Attali
© Erietta Attali
© Erietta Attali
© Erietta Attali
© Erietta Attali
© Erietta Attali
© Nikos Smyrlis
© Nikos Smyrlis