Ο Αλέξανδρος και η Μαριάννα Καψιμάλη κατασκεύασαν τέσσερεις καλοκαιρινές κατοικίες που βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο του νησιού της Σαντορίνης, στο βουνό του Προφήτη Ηλία. Το κτήριο έχει νοτιοδυτικό προσανατολισμό και θέα προς τη θάλασσα και την περιοχή της καλντέρας. Η υλοποίηση του κτηρίου εξαρτήθηκε από μία παλαιότερη μελέτη σχεδιασμού. Για το λόγο αυτόν, ο σκελετός και η γενική μορφή του, παρέμειναν όπως αρχικά είχαν σχεδιαστεί. Ωστόσο έγιναν επιμέρους αλλάγες στις όψεις και τους εσωτερικούς χώρους. Όσον αφορά το σχεδιασμό του εξωτερικού χώρου, ο οποίος σχεδιάστηκε εξ’ ολοκλήρου από την αρχή, λήφθηκε υπ’όψην το γεγονός ότι το συγκρότημα κατοικιών ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή ‘Νατούρα’. Σε αυτά τα πλαίσια, το κτήριο εντάσσεται στην απότομη κλίση της πλαγιάς του βουνού και χρησιμοποιεί τα υλικά και την χρωματική παλέτα του περιβάλλοντος χώρου για την κατασκευή των εξωτερικών διαμορφώσεων. Εφόσον έγινε η εκσκαφή του βουνού, το κτήριο τοποθετήθηκε στην θέση του και ύστερα τα πετρώματα μετά από ειδική επεξεργασία χρησιμοποιήθηκαν ως κύριο υλικό κατασκευής.

Οι λιτοί λευκοί όγκοι της σύνθεσης αποτελούν αντίθεση στα γήινα χρώματα του περιβάλλοντος χώρου και των διαμορφώσεων καθώς και αναφορά στον Κυκλαδίτικο κυβισμό, που χαρακτηρίζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού. Οι τέσσερις κατοικίες βρίσκονται σε δύο επίπεδα. Κυριαρχούσα τυπολογία των κατοικιών, είναι ο ανοιχτός χώρος με ελεύθερα τοποθετημένους τοίχους, που δημιουργούν κυκλικές κινήσεις και κρύβουν συγκεκριμένες γωνίες του χώρου. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του κτηρίου είναι λευκός σοβάς στους τοίχους, γκρι πατητή τσιμεντοκονία στα δάπεδα και ξύλινα κουφώματα βαμμένα σε ανοιχτή απόχρωση του μπλε.

Photographer: Julia Klimi