Το TOMS FLAGSHIP STORE & CAFE βρίσκεται στο ισόγειου του Διατηρητέου Κτηρίου γνωστό και ως Παλιό Ταχυδρομείο στο Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι η εμπειρία της αγοράς για έναν επισκέπτη εμπλουτίζεται και ολοκληρώνεται με την εμπειρία του café, στον ίδιο χώρο, σε απόλυτη αρμονία.

Το κατάστημα στήνεται κάτω από την giving φιλοσοφία της εταιρείας, με βασική αρχή την επανάχρηση υλικών, την αποφυγή σπατάλης καινούριων και την ανάδειξη της ιστορίας του χώρου. Το παλιό δάπεδο ντύνει τους τοίχους, οι πόρτες επαναχρησιμοποιούνται, τα παλιά επιχρίσματα και το τούβλο παραμένουν εμφανή, τα παλιά έπιπλα επιδιορθώνονται και χρησιμοποιούνται με τελείως διαφορετικό τρόπο ενώ οι λαμαρίνες προέρχονται από μια παλιά στάνη. Ο επισκέπτης αναγνωρίζει στοιχεία του κτηρίου που είχαν ξεχαστεί με τα χρόνια. Η βασική αρχή σύνθεσης της σχεδιαστικής ιδέας είναι η οργάνωση του χώρου με ένα εμφανές ξύλινο πλέγμα, κάθετων και οριζόντιων διατομών, που άλλοτε εμφανίζεται στην πλήρη ανάπτυξή του (όψη ορόφων), άλλοτε μετατρέπεται σε ένα λειτουργικό στοιχείο του καταστήματος (ραφιέρες) και τέλος υπαινίσσεται ότι υπάρχει, αφήνοντας να φανεί ότι λειτουργεί ως στήριξη των επενδύσεων (βάση σκάλας).

Ό,τι νέο πρέπει να σέβεται το παλιό και να είναι διακριτό. Μεταλλικά κουφώματα, ξύλο και επένδυση μπετόν για το bar, τα έπιπλα του καφέ συνδυάζονται με vintage κομμάτια και τα custom made φωτιστικά ολοκληρώνουν την σχεδιαστική ιδέα.

Τα φωτιστικά ετοιμάστηκαν κατά παραγγελία από τους 157+173 Designers. Ο σχεδιασμός τους αποτέλεσε μια πρόκληση, καθώς έπρεπε να γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε να ικανοποιούν την αισθητική των ιδίων, να είναι στο ίδιο μήκος με την εταιρική ταυτότητα των Toms, και να ταιριάζουν με τη διακόσμηση του χώρου και το εσωτερικό του κτιρίου συνολικά. Το κυρίως υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν το μέταλλο, ώστε τα φωτιστικά να μην αποτελούν «ξένο σώμα» στο χώρο, αλλά να αποτελούν μέρος ενός ομοιογενούς συνόλου, προσθέτοντας ταυτόχρονα και μια «γλυκιά σκληρότητα» στην όλη αισθητική. Τέλος, στον σχεδιασμό τους δόθηκε και ένας παιχνιδιάρικος χαρακτήρας, στο γενικότερο πνέυμα «προσφοράς» και «χαράς» των Toms.

Τα κύρια στοιχεία του κτηρίου, η στοά και το αίθριο, ζωντανεύουν με φώτα και με το πράσινο για να δημιουργήσουν μια νέα “πλατεία” στον ιστό της πόλης. Ο χώρος είναι δυναμικός, συνεχώς εξελίσσεται και διαμορφώνεται ανάλογα με τα events που φιλοξενούνται ενώ ο επισκέπτης νιώθει ελεύθερος να τον ανακαλύψει.

Architectural Study: FORMrelated Studio

Architectural Team: Theodoridis Konstantinos, Papaevangelou Eleni, Tsiraggelou Christina

Construction: FORMrelated Studio

Lights Design: 157+173 designers

Photography: studiovd.gr