This summerhouse on the island of Syros is defined by clear and square volumes and blends in with the Cycladic landscape, offering spectacular views of the Aegean. Hosting a family of four and their guests, the design of the residence was dominated by the steep and intense topography of the site. A massive staircase leads to a gradual descent towards the house, intensifying the experience of the surrounding landscape. The entrance is surrounded by the higher volumes of the main areas of the house, ending the descent path, then opening immediately to an ample view of the Aegean.

The house is clearly divided into the clean and square volume of the common areas (living room, kitchen) and the partially buried rectangular volume of the bedrooms. The guesthouse is also buried inside the slope, defined by a stone wall that is typical of the local architecture. The main volume is characterized by a free floor plan, allowing continuous views to the outside and offering a cozy living space near the fireplace. The outdoor common spaces include two open ‘courtyards’ shielded from the sun, and the central part of the court, allowing for sunbathing and children’s play.

Architects in charge: Sotiris Tsergas & Katja Margaritoglou

Design team:  Dora Felekou, Anna Perela

Interior design: Katja Margaritoglou

Structural Engineer: Isidoros Rossolatos

Images 1-4 © Erieta Attali

Images 5-13 © Ioanna Roufopoulou