Οι Zege Architects και οι Studio 265 Architecture + Building σχεδίασαν μια ισόγεια κατοικία δυο επιπέδων με υπόγειο και πισίνα στην περιοχή Αμπελάς Πάρου. Στόχος της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ήταν να σχεδιαστεί μια εξοχική καλοκαιρινή κατοικία στα πρότυπα των λαϊκών σπιτιών, όπου ο κάθε κτιριακός όγκος να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον άλλον και οι υπαίθριοι χώροι να διατηρούνται “ζωντανοί” λόγω της κυκλοφορίας από τον ένα όγκο στον άλλον, αποτελώντας ταυτόχρονα σημείο συγκέντρωσης και χαλάρωσης των ενοίκων. Τρεις ισόγειοι κτιριακοί όγκοι καλύπτουν τις κύριες χρήσεις της κατοικίας. Ο τέταρτος σχεδιάστηκε ώστε να καλύψει λειτουργικές και βοηθητικές ανάγκες και να δέσει τους όγκους μεταξύ τους. Η σύνδεση μεταξύ τους πραγματοποιείται με λευκές ξύλινες πέργκολες πλανιστής ξυλείας, που δένουν αρμονικά με την αυστηρή γραμμική εντύπωση του κτιριακού συνόλου.

Το φως εισέρχεται ανεμπόδιστα στο κέντρο των μετακινήσεων, δημιουργώντας ένα παιχνίδι σκιών. Οι δυο μπροστινοί όγκοι με θέα την ανατολή και την πισίνα, φιλοξενούντο καθιστικό και το κύριο υπνοδωμάτιο αντίστοιχα. Ανάμεσά τους βρίσκεται το υπαίθριο καθιστικό. Η άμεση πρόσβαση από το υπνοδωμάτιο προς την πισίνα δίνει την εντύπωση ότι η υδάτινη επιφάνεια αγγίζει το κτίριο. Ένα επίπεδο πιο πάνω βρίσκονται οι δυο άλλοι όγκοι της κατοικίας. Στον έναν, φιλοξενείται η κουζίνα, με μοντέρνο σχεδιασμό, υψηλές τεχνολογικές προδιαγραφές και έμφαση στη λεπτομέρεια, η οποία εφάπτεται με TV room, play room, χώρο φιλοξενίας και λουτρό. Λόγω της έντονης κλίσης του φυσικού εδάφους, στον τέταρτο όγκο δημιουργήθηκαν υπόσκαφοι βοηθητικοί χώροι, τόσο της κατοικίας όσο και της πισίνας, που περιλαμβάνουν αποδυτήρια και εξωτερικά ντους· κατασκευές υψηλής αισθητικής με κινητά ή λυόμενα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Πάνω από τον ένα υπόσκαφο χώρο, σε επίπεδο ισογείου, βρίσκονται δυο ξενώνες. Συνδετικός κρίκος μεταξύ των βοηθητικών χώρων και της κουζίνας είναι η εξωτερική τραπεζαρία, η οποία ελαφρά υπερυψωμένη απολαμβάνει τη θέα της θάλασσας δίχως να εμποδίζεται από το υπαίθριο καθιστικό.

Εσωτερικά, οι οροφές είναι από εμφανές σκυρόδεμα στους χώρους συγκέντρωσης των ενοίκων και ακανόνιστη ξυλεία σε χρώμα λευκό στους ιδιωτικούς χώρους. Αντλώντας έμπνευση από την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, χτιστές κατασκευές σχεδιάστηκαν στα λουτρά και τους υπόλοιπους χώρους της κατοικίας και επενδύθηκαν με πατητή τσιμεντοκονία. Πατητή τσιμεντοκονία σε φυσικούς τόνους και ξύλο προτιμήθηκαν και στα δάπεδα. Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός συντελεί στο διαχωρισμό των όγκων της σύνθεσης, προσφέροντας μια αίσθηση χαλάρωσης. Η φύτευση στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και σε μέρος των δωμάτων του κτιρίου, δημιουργεί μια συνέχεια του φυσικού τοπίου.

design by: ZEGE (1st phase)

STUDIO 265 ARCHITECTURE + BUILDING

(2nd phase – design amendment & construction)

lighting design: OKAPI LIGHT

text: VAZAIOS PETROPOULOS, DIMITRIS KARELIS

photos: PANAGIOTIS VOUMVAKIS