Ο σχεδιασμός του εσωτερικού χώρου της Cave Suite από τον Ιωακείμ Πάτσιο και την Αναστασία Πάτσιου ήταν κομμάτι της συνολικής συντήρησης – αποκατάστασης και ανακαίνισης του boutique hotel 1864 The Sea Captain’s House στην Οία της Σαντορίνης. Το ξενοδοχείο στεγάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυτελή, παραδοσιακά Καπετανόσπιτα που βρίσκονται στην καλντέρα της παλιάς Οίας διαθέτοντας βεράντες με πανοραμική θέα του ηφαίστειου και της θάλασσας του Αιγαίου.

Οι ήδη υπάρχουσες σουίτες του ξενοδοχείου συντηρήθηκαν και ανανεώθηκαν ενώ ταυτόχρονα προστέθηκε μία επιπλέον σουίτα, η οποία διαμορφώθηκε στο εσωτερικό μίας παραδοσιακής υπόσκαφης κατοικίας που παλαιότερα χρησιμοποιούταν ως το spa του ξενοδοχείου. Οι χώροι της νέας σουίτας οργανώθηκαν με βάση τη διάταξη, τα μεγέθη και τους περιορισμούς των χώρων που προέκυπταν από το κέλυφος του παλαιού υπόσκαφου κτίσματος. Αρχικές απαιτήσεις του σχεδιασμού της νέας σουίτας ήταν να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα άνεσης και ηρεμίας καθώς και μία αίσθηση διακριτικής πολυτέλειας, με αναφορές στο χαρακτηριστικό αρχοντικό ύφος του υπόλοιπου καταλύματος. Έγινε προσπάθεια ώστε ο νέος χώρος να αναδεικνύει την απλότητα και την καθαρότητα των χαρακτηριστικών στοιχείων της τοπικής αρχιτεκτονικής ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία στο σχεδιασμό, βασισμένα και αυτά στις ίδιες αρχές της απλότητας και αφαίρεσης.

Το λευκό χρώμα επιλέχτηκε να κυριαρχήσει στα στοιχεία του χώρου το οποίο επιτρέπει την μεγαλύτερη δυνατή διάχυση του ιδιαίτερου φυσικού φωτός του τόπου και αναδεικνύει την πλαστικότητα του παραδοσιακού υπόσκαφου κελύφους ενισχύοντας τη καθαρότητα των μορφών. Ο λευκός σοβάς του εσωτερικού κελύφους, τα κτιστά έπιπλα, τα λευκά ξύλα του πατώματος και των βασικών επίπλων και οι λευκές πατητές τσιμεντοκονίες δημιούργησαν ένα αφαιρετικό σύνολο. Ο τεχνητός φωτισμός σχεδιάστηκε ώστε να είναι όσο το δυνατόν ενσωματωμένος στα στοιχεία του κτίσματος και χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες τεχνικές ώστε να φωτίζεται έμμεσα ο χώρος συμπληρώνοντας την έλλειψη φυσικού φωτισμού που υπάρχει στους εξολοκλήρου υπόσκαφους χώρους του. Τα λίγα επιπλέον έπιπλα και αντικείμενα επιλέχτηκαν προσεκτικά με σκοπό να προσθέσουν σε αυτό το λευκό υπόβαθρο λεπτομέρειες, εντάσεις, αντιθέσεις και επιπλέον ποιότητες με αναφορές στην τοπικότητα, στη παράδοση των Kαπετανόσπιτων αλλά και στοιχεία σύγχρονου design. Έτσι τοποθετήθηκαν ορισμένα ξύλινα αντικείμενα-αντίκες από την ήδη υπάρχουσα επίπλωση του υπόλοιπου ξενοδοχείου, τα οποία συνδυάστηκαν με ορισμένα σύγχρονα μεταλλικά μαύρα έπιπλα, που αποτελούν αναφορά στα παλαιά μαύρα μαντεμένια κρεβάτια που προϋπήρχαν στις υπόλοιπες σουίτες του ξενοδοχείου. Τέλος, τα διακοσμητικά και χρηστικά κεραμικά αντικείμενα κατασκευάστηκαν από τον βραβευμένο γλύπτη Βαβάτση Γιώργο του οποίου το έργο έχει αναφορές στην παράδοση με μια σύγχρονη οπτική.

Κείμενο: PATSIOS architecture and construction

Φωτογραφία : Πατεράκης Βαγγέλης

Styling φωτογράφισης: Μιχάλης Ανέστης