The project was about providing a cool but friendly clinical environment for doctors and their patients, in a gynecological clinic specializing in assisted reproduction, located in downtown Athens. The predominant color is white, with just a few sculptural pieces of furniture in “summer-sky” blue. Materials with cellular structures were chosen as a reference to the nature of the work performed in the surgery. The partitions and wall claddings are special translucent sandwich panels, consisting of two sheets of Perspex and an in-between gap filled with plastic straws of different diameters.

The material provides extraordinary effects, as its translucency changes depending on the viewpoint. White round mosaic tiling covers all floors, occasionally splashing over the walls. Glossy white plaster ceiling is randomly pierced by seemingly floating circles of light or circular air vents. All furniture and fittings were carefully chosen to enhance the overall appearance.

Images © George Pahountis