The apartment is located on the 3rd floor of an apartment building in the historic center of Thessaloniki, just a few meters from Aristotelous Square.

The main request of the owners was the creation of a simple yet, functional space, in which the hotel amenities are harmoniously combined with the warm atmosphere of a house, since the apartment is intended for a short-term rental space. Due to its age and new use, the apartment was completely reconstructed in order to serve the modern needs in terms of operation following the new design trends of today.

In the 82sqm of the apartment, a comfortable reception area was created with wood paneling and additional storage spaces, an open plan kitchen that communicates with both the living room and the dining room, while the corridor leading to the bedrooms was maintained to isolate the private spaces and bathrooms.

In order to isolate the kitchen from the rest of the living room, and at the same time avoid the creation of new partitions, the perimeter walls and the ceiling are separated in color creating a box in a box. A custom designed piece of furniture with blinds is inserted between the dining area and the living room, which allows the visual communication of the two spaces while ensuring their functional separation and the usability of a TV furniture with the necessary storage spaces.

At the entrance, a wooden composition was made to which the radiator has been adapted so that it is not immediately perceptible, an entrance mirror and auxiliary hanging lights. Directly opposite this oak composition, an entrance closet has been placed which ends in a bookcase on the living side. The wood paneling in natural oak color in combination with the white matte surfaces, enhance the simple geometric lines of the minimal aesthetics of the apartment.

Black marble was chosen as the main element for the floor and walls of the shower for the main bathroom, while the remaining perimeter walls were coated with Kourasanit mortar.

The bedrooms of the apartment follow the same design lines, with simple geometries, natural materials, such as the natural oak used on the floor and the furniture, which are complemented by the dark surfaces and the black details in the lamps, thus creating a warm and welcoming space for the visitor.

Images © George Sfakianakis