A formerly unfinished, semi-basement space in Ilioupoli neighborhood of Athens was turned into a small apartment. Its size is 56m2.

Because of its sunken position and the fact that light only penetrates from one side, the space had a ‘cave’ like magical feeling that the renovation aimed to strengthen. The existing features of the space such as the unfinished raw concrete surfaces of columns, beams and ceiling, the steel windows and door were kept, while the small toilet was extended and had a shower added to it. In order to not further minimize the sense of the small size of the space, there were no internal walls built in the space. Instead, the furniture and various functional elements were arranged in such a way that they delineate the different activity areas themselves. Further visual and spatial filters such as sliding partitions, curtains and hanging shelves were added; these create the illusion of depth, and coupled with different details and aesthetic choices create an especially pleasant and rich visual and spatial result.

Images © Yiannis Hadjiaslanis & Point Supreme