The country house is in Tzia Island at a plot with a slope overlooking the sea.

“This project was assigned to our office, after the static structure and some of the stone walls, were already been built. The initial design was about a plain cubical form near to a close parking space. The surrounding area, due to the intense slope, was clearly separated between the two levels of the house.

Our proposal has attempted to alterate the proportions of the building and to unite its two levels by adjusting the open space. The integration of the parking lot into the main building at the basement area, and the addition of a small wc in the ground floor, in combination with new pergolas changed the building by giving it length and new proportions. The main entrance, the living area, the kitchen – dining area, as well as the small, new WC is placed at the upper level. At the lower level, three bedrooms with their bathrooms are located.

The landscape was studied from the beginning, with the main purpose of creating successive platforms, ramps and stairs, which serve the mild transition between the different levels. Most of the building is covered with local stone to maintain its original character. The volumes of the kitchen and the wc are differentiated from the stone building and are covered with white plaster. Two wooden pergolas complete the composition. Stone is also selected in the terraces and in the new wall formations, in order to integrate them into the natural landscape. Outdoor seating areas and greek local plants complete the landscape design.”

Images © Yiorgos Kordakis