Amalgama-Architects design the interiors of an 8 bedroom boutique hotel located in the centre of the historical castle of Ioannina in Greece.

The design approach focuses on the transition between the environments. The illumination, colours and materials change as visitors traverse through the space. Old and new, hard and soft, urban and traditional– these principles abound and flourish throughout the building. The hotel -designed for both visitors and locals to enjoy- adopts a strong use of colour, which is applied across all the spaces of the  building. Paintwork ranges from light and dark green, pastel purple, light pink and  blue tones.

The main facades of the building are painted in a dusty pink shade which creates an interesting contrast with the dark blue wooden doors. At the hotel’s entrance, guests and wanderers are greeted by a double-height lobby with pastel purple and white background walls, rounded columns and modern chandeliers hanging from the roof. Green marble covers the reception counter in the center of the space. In the ground floor and the first level, the guest rooms feature colourful selections with custom made furniture. Oakwood flooring and furnishings, velvet curtains and metallic bedside tables create a playful scenery. Generous windows let in plenty of natural light. Walking along the inner balcony on the first floor, the visitors can see the wooden roof, large mirrors which reflect the pendant ligths, wall lamps and contemporary paintings creating a narrative scenery.  From the ground floor, stairs lead down to a stone courtyard at the back of the building where light metallic chairs and marble tables offer an openair but yet intimate space for breakfast.

A moody color palette has been applied throughout the main dining area in the basement of the hotel. Walls have been loosely rendered with grey plaster and a majority of the floor has been poured over with dark grey tiles.  Deep red, pastel green and bright yellow furniture add a splash of color. Marble and wooden tables, velvet armchairs, wooden bookshelves and contemporary lighting, floores and candles create a whimsical interplay of colors, textures and shapes. The main dining table is positioned alongside the wooden bookcase, the armchairs are clustered around the central fireplace and other tables are positioned alongside the open kitchen painted in pastel green tones with brush detailing The bookcase furniture with a sitting spot creates a more intimate corner. The space is complemented by a series of unique carpets with traditional features.

Images © Yannis Zindrilis

Architecture & Construction: GAP 180 Architects