Casa Brutale is a monolithic construction visualized by OPA (Open Platform for Architecture) that is entirely incorporated into its surroundings, offering a spectacular cliff side view of the Aegean Sea. In literal groundbreaking integration, the building penetrates the landscape while its visual impact is minimal, with only one façade on the cliff side and no volume extruding from the ground level.

The residence is constructed with simple materials: wood, glass and concrete, the convergence of the surrounding earth and water. The roof of Casa Brutale, a glazed bottom swimming pool, is a continuation of the poetic Aegean Sea and in perfect communication with the vast blue of the Greek sky. Its subtle form allows for the magnificent view and the game of light and shadow to take center stage.

In essential simplicity, Casa Brutale is defined by three thick concrete slabs with all the installations preformed. The crystalline pool, made by reinforced glass, is set between the walls to smoothen the hard materials and let the abundant natural light through, illuminating the residence. The enormous glass façade frames and extracts the beauty of the Aegean. And small details of black-coated steel and brown/red aged wood complete the composition.

The underground building benefits from a perfect homeostatic mechanism with thermal insulation from the surrounding ground, and the cooling properties of the swimming pool. Light penetrates the transparent or semi-transparent surfaces, caressing the bare concrete with refractions and shadows. Bare concrete, or beton brut, is the finishing technique that gave the name to both brutalism and Casa Brutale. Raw, unpretentious, monolithic, marked by the wooden planks used to mold the casting.

After descending 50 stairs to the Aegean, under the shadows of epic concrete beams, you reach the entrance (also accessible by elevator). The tall, rotating door of aged wood (with the axis at ¾ lengths) opens to a breathtaking sea view, through the glass façade. The remaining space is bare, pure and simple; minimalism at its best. A concrete cast dining table is combined with concrete benches, clad with warm wood. Smooth curves sculpture the fireplace on the wall next to the bench. Behind the dining table, the guest room is formed under an old-fashioned Zoellner slab with a glass corner. Next to the guest room, there is a small passage to the utility rooms (storage room, bathroom and WC).

An inner staircase consists of thin, steel steps that allow the optical continuity from the kitchen to the glass façade. The staircase leads you to the mezzanine floor, where the master bedroom is exposed to the same overpowering vision of the Aegean. The bed is cast of concrete with wood finishing, while the walls are covered with mirror to enhance the play between light and shadows.

All in all, Casa Brutale is a visualization project that redefines the harmonious coexistence of human and nature in a poetic homage to pure Brutalism.