After having travelled to Greece for many years to windsurf, a Paris-based French-Swedish couple finally found their dream spot on the windy island of Karpathos.

The search for the perfect site was long, but the minute they saw this amazing property they knew that they had found their place: a dramatic plot of land with open views of the Aegean Sea and direct views of the windsurfers on the beach of Afiarti.

The sparse, untamed and dramatic landscape was the starting point for the design. Every manmade alteration would be visible in this unique lot with its jagged, textured cliffs that descend into the grand Aegean Sea. The question became how to introduce a foreign object – a house – into this spectacular landscape, enhancing its qualities without altering its character. Rather than trying to mimic the landscape, the house is gently placed on the site as an object, leaving the surrounding landscape as untouched as possible. Landscape and building are perceived as two distinct elements that together create a new entity – much in the way a perfect shell merges with a rock over time and gradually becomes part of the rock formation. Two contrasting objects, living in symbiosis, enhancing and complementing each other.

The site has two natural plateaus, one higher and one lower. In order to take full advantage of the views and reach closer to the sea, the building extends beyond the higher plateau, hovering over the landscape. This cantilever effect has a strong presence that augments the full experience of the site both from the inside and out. From the inside, it creates the illusion that the house is hovering over the sea, whilst from the exterior it further accentuates the contrast between the manmade and the natural.

The owners dreamt of a sanctuary in this beautiful yet rough landscape; a place where they could fully experience the magnificent surroundings and a shelter from the strong Karpathian winds. The main programme is arranged in a single storey around an inner patio. A series of different voids blur the limits between inside and out, and an open void through the building connects the house with a large outdoor terrace on the lower plateau of the site. Part of the single-storey-volume is raised to accommodate height differences on the site, creating an independent wing for guests.

The building’s structure is cast in-situ reinforced concrete. The cantilevered portion of the building communists of Vierendeel trusses. The exposed concrete exterior is contrasted with a soft and light interior. The interior makes clear references to traditional Karpathian architecture combined with Scandinavian furniture and a wide palette of materials. The windows, which are of different sizes and character, are carefully placed to frame unique views of the sea and the surrounding landscape.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
© Yiorgos Kordakis
© Åke E:son Lindman
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis
© Yiorgos Kordakis

Architects:  OOAK architects (Johan Annerhed, Maria Papafigou, Marie Kojzar)

Project architect:  Johan Annerhed

Structural engineer:  Palimpsest, Christos Kaklamanis

Landscape architect:  Helli Pangalou & associates

Custom tiles (bench in the patio) Melina Xenaki

Images © Kordakis Yiorgos & Åke E:son Lindman

Awards: Shortlisted WAF ´18 (Villa – Completed Buildings), Shortlisted WAN ´18 (House of the year)