The site sits in a flat plot neighboring the coastline of the Northern Peloponnese and overlooking the mountain of Parnassos to the north. Apart from the view, there are no apparent topological features or relatable surrounding buildings that formulate a strong local context. The building itself becomes the context. It is a house to make memories in.

A question that arises is what is the mechanism that design employs in order to create those memories. The answer lays in the combination of simplicity in forms and diversity in spatial qualities. The simple layout of the building, all organized in one level, allows diversity to develop in the form of exterior spaces with different qualities and the organic interlocking of different programmatic areas both inside and outside.

The design of the house responds to the opportunities of a coastal lifestyle but also reflects the need for privacy. The central point of the house, indicated by the yellow entrance door, leads to two separate wings: one containing two bedrooms, the other the guest room. Where the two meet is a generous living space, including a bespoke kitchen, the dining room, and the lounge area with a freestanding fireplace. Two large cylindrical skylights are centered above the kitchen counter and the dining table.

A central outdoor living space sits between the pool and the living room, as an extension of the inside living area. The beachfront continues inside the plot all the way up to the swimming pool. The front terrace opens to the beach and sea while the courtyard to the south creates privacy and a sense of sanctuary. The elegant concrete frame of the pergolas wraps around the white monolithic volume of the house while framing the vistas and adjusting the proportions of the whole.

Architects team: Giannis Douridas, Vera Kanellopoulou

Structural design: Markos Douridas

Mechanical design: Argo engineers

Construction: Vassilis Douridas, Nassos Androutsopoulos

Images © Athina Souli