LAB Boutique Hotel is located in Plaka, the historical center of Athens, where the Greek heart beats, and countless ancient monuments reside.

It is a four-story newly constructed building, comprising the entrance, reception area, the wider lobby area, a restaurant, 18 rooms and ancillary spaces, all easily accessible to people with disabilities. The concept borrowed its inspiration from Greek antiquity and the design of the Minoan palaces, as well as mythology, by implementing elements that are reminiscent of the Minotaur’s Labyrinth.

“Inspired by myth, we created structures and areas that implement elements such as the labyrinth, the trajectory-course (Ariadne’s thread), as well as the architecture of that period. Upon the visitor’s entrance, “grooves” on the floor lead him to the reception area and the “labyrinth” installation-construction. The reception area has deliberately been designed using clean lines, giving the visitor an idea of what follows. We chose the wider lobby area to set up the labyrinth installation; here the visitor is able to discover the “world” around him.

We also chose to symbolise his journey via the different routes we created in this construction; as the visitor wanders and explores, he receives stimuli, which he interprets in his own way, and with a variety of emotions. The construction of the labyrinth is a personal experience for each individual as they explore the area, come in contact with the various materials, see reflections of themselves and are led to a process of soul-searching and introspection.We employed the geometry of the labyrinth in order to enhance the visitor’s “journey,” aiming to inspire memories that are directly connected with ancient Greek history.

To illuminate the spaces, we used linear luminaires where appropriate, pin spotting, as well as hidden lighting, according to the functional and aesthetic needs of each space. More specifically, the lighting at the ceiling of the labyrinth construction follows the trajectory and route of the floor plan, in a more abstract way perimetrically, employing clean, circular patterns as we move towards the center. In conjunction with the labyrinth’s lit surfaces, this enhances the visitor’s experience.

The color scheme is mainly confined to earth tones. Beige (clay) dominates almost all spaces, followed by black (amphorae), white (balance), gold (sun), and finally, small touches of dark green (nature). By attaching this particular identity to the hotel, we are also addressing the demand of a large target group – visitors who have an interest in our country’s history – through a modern prism.”

Global Design & Architecture Design Awards 2019
First Award | Category: Interior – Commercial (Concept)