The design of this family house located in Gerakas, a suburb of Athens, is highly functional, modern and bioclimatic, offering a beautiful internal garden and views to the adjacent park.

The residence is surrounded by other houses with gardens, narrow plots and unformed public spaces, which, eventually, will become parks and green zone areas. Bearing in mind the narrow and deep shape of the site and the exclusive view to a park at the front side, Office 25 Architects decided to spread the volume of the house so as to reach the two adjacent sites. One of the main design principles that led to the residence’s final form was the functional development of its shell. To take advantage of the view to the park, the architects placed the living room at the front part of the ground floor and the kitchen at the back, with direct contact to a private garden.

A curved wall at the left edge of the site leads the visitor gradually towards the entrance of the residence. At the center of the house, an internal patio goes through all floor levels, diffusing natural light inside the residence, additionally providing cooling and creating a beautiful internal garden. The 1st floor was developed as one volume throughout the width of the site, taking advantage of the view towards the park from all bedrooms. Furthermore, it functions as a cantilever, sheltering the entrance of the residence. This level hosts a private living room for the family, along with bedrooms and the bathrooms.

The white color of the dominant volume is combined with aged cedar wood – covering the facade of the 1st floor – and paneled clean glass surfaces, which surround the site. The modern design of the building is combined with similar choices as far as the interior decoration is concerned. The living room, the kitchen and the dining room are located at the ground floor along with a wine cellar and parking spaces. The fireplace, colored in tones of grey, dominates the living room, while upstairs the selected tints in wallpapers and lightings create a sense of tranquility to the members of the family.

Interior design: Ioanna Pappa

Lighting: Mariza Galani, Rania Maha

Images © Matheus Kleanthis